Strumpguide

Här har vi samlat all vår kunskap samt tips och tricks när det kommer till strumpbyxor och sockor.

VILKA STRUMPBYXOR SKA JAG VÄLJA?

… till fest? Då föreslår vi strumpbyxor i 10-12 den, i svart om du bär svart, annars ljusa eller färgade.

… till svart klänning eller kjol? Då passar det mesta; färg, mönstrat eller svarta. Välj tjocklek efter tillfälle.

… till kläder med starka färger? Bär du rött, grönt, turkos och marint väljer du med fördel ett par ljusa strumpbyxor som lyfter fram klädernas färg. Undvik svarta och solbruna strumpbyxor.

… till jobbet? 20-40 den är snyggt på jobbet. Och samma gäller här; svarta strumpbyxor är snyggt till svart, till starka färger välj ljusa eller färgade strumpbyxor.

… till begravning? Här fungerar det bra med ett par täckande, svarta strumpbyxor i 40 den.

… till bröllop? Då åker finaste feststrumporna på, dvs. 10-12 den. Ljusa eller ton i ton med klänningen.

… till skor med öppen tå? Välj ett par strumpbyxor utan tåförstärkning.

Knästrumpor – går som namnet avslöjar, till knäna. Passar bra till kortare byxor och längre kjolar.

Steps eller ankelsockor – låga sockor. Steps är perfekta i de nätta sommarskorna eftersom de inte syns.

Stay-ups – strumpbyxor som slutar på låret och stannar kvar där, med hjälp av en silikonrand högst upp på insidan av strumpan.

Strumpbyxor – hellånga strumpor med byxa. Finns även med förstärkt tå, häl och gren för extra hållbarhet.

Strumpbyxor med control top - formar figuren och håller in mage, höfter och rumpa. Kan minska ditt midjemått med 1-2 storlekar beroende på hårdheten. En strumpbyxa med högre deniertal håller in mer än en med lägre deniertal. Tycker du att det känns knöligt med trosor och strumpbyxor med control top utanpå? Eftersom de flesta strumpbyxor har grenkil i bomull så kan du faktiskt strunta i trosorna.

Stödstrumpor – ger skönt stöd för fötter och ben. Stödstrumporna delas upp i fyra kategorier baserat på hur mycket stöd de ger:

Lätt stöd (20-40 den). För dig som går och står mycket i din vardag.

Medelhårt stöd (40-70 den). Om du reser mycket eller lätt får svullna ben.

Hårt stöd (över 70 den). Ger ett hårt stöd för att avlasta ben som lätt samlar på sig vätska eller visar första tecken på dålig blodcirkulation. Finns ej i Twilfits sortiment för tillfället.Vårdstrumpa (över 200 den). För de som har åderbråck eller opererat sig. Dessa strumpor är så kraftiga att bara apotek och sjukhus säljer dem.

Stödstrumpan finns även i form av strumpbyxa.

FÖRLÄNG STRUMPORNAS LIVSLÄNGD

Stödstrumpor förlorar lite av sin stödeffekt efter några användningar, men sköljer du upp dem i handfatet med lite handdiskmedel efter användning så återfår de sin spänst.

När du använder stay-ups är det viktigt att inte använda hudkräm just där silikonbanden sitter – annars förlorar silikonbanden fästet och strumpan glider ner!

UNDVIK MASKOR

Sträck alltid ut strumpan på längden innan du sätter på dig den, det förlänger strumpan och gör den lättare att ta på sig. På strumpbyxor med förstärkt byxdel (gördel) kan du sträcka ut just den delen även på bredden.

När du sätter på dig en strumpa, samla ihop hela strumpbenet ända ner till tån i händerna och dra upp den till knäet. Gör samma sak med andra benet. Arbeta sedan upp strumpan, bit för bit upp till byxan.

Ta hand om dina fötter och händer! Torrhet och självsprickor är lätt förödande för tunna strumpbyxor. Försök att fila fötterna regelbundet och smörj in dem ofta. Har du självsprickor på händerna kan du använda ett par tunna handskar när du tar på dig strumporna.

Se till att du har rätt storlek! Vanligen gäller samma storlek för strumpbyxor som den du har i byxor (med undantag för väldigt långa ben). För trånga strumpbyxor går sönder oftare än de i rätt storlek. Tänk på att storlekar kan variera mellan märken och även mellan modeller. Fråga oss gärna om hjälp eller ta hellre ett par större om du är tveksam.

MATERIAL PÅ VÅRA STRUMPOR OCH STRUMPBYXOR

NYLON OCH SILKE

Ger strumpbyxorna ett finare och festligare intryck. Tjockleken mäts i denier (den) som är ett mått på trådens vikt. Ju högre denier desto tjockare och slitstarkare strumpor, och vice versa. Riktigt tunna och skira strumpbyxor är på 10-15 denier medan normaltunna är på 20 denier och halvgenomskinliga ligger på 30-40 denier. Kommer man upp på 60 denier räknas det som täckande eller opaque strumpbyxor.

BOMULL OCH BOMULLSBLANDNINGAR

Ett vardagligare och slitstarkare alternativ till nylonstrumpbyxan. Finns i olika tjocklekar. De tjockare passar bra när det är lite kyligare ute och de allra tunnaste funkar bra till festligare tillfällen. Vill du undvika knän på strumpbyxorna kan det vara smart att välja strumpbyxor gjorda i bomulls- eller syntetblandning istället för ren bomull.

YLLE OCH YLLEBLANDNINGAR

Ylle är ett behagligt naturmaterial som både andas och reglerar kroppstemperaturen. Ylle passar väldigt bra på vintern då de håller dina fötter och ben både torra och varma.