BH-guide

Välj rätt BH-storlek och modell

Idag använder sju av tio svenska kvinnor en BH i fel storlek – helt i onödan. Med hjälp av några enkla mått hittar du lätt din rätta storlek. Tänk på att kroppen förändras genom åren, och med det även din BH-storlek. Därför kan det vara dags att göra en ny mätning även om du mätt dig tidigare.

Här hittar du information och vanliga frågor om hur en BH ska sitta, hur du mäter dina mått och vad som utmärker de olika modellerna. Självklart är du varmt välkommen in i någon av våra butiker där våra experter står redo att hjälpa dig välja rätt BH. It will fit you!

Tips! Tvillingstorlekar
Visste du att varje BH-storlek har en så kallad tvillingstorlek? Så om din vanliga storlek är slut så ka du välja enligt följande: gå ner en omkretsstorlek och upp en kupstorlek.  Det betyder att om du tex en 80B så kan du även använda 75C. Se pilarna i steg 2-tabellen.

 

 

En storleksguide till Sloggi ZERO feel överdelar. 
Sloggi ZERO feel är fullständigt sömlöst och helt osynligt under kläderna, samtidigt som det rör sig naturligt tillsammans med dig tack vare punktsömsteknik och supermjukt, japanskt designat 360-gradigt stretchtyg.

Balconette BH
Lyfter, formar och ger stöd till bysten underifrån. En balconette har brett mellan axelbanden vilket ger en fin ringning. Axelbanden kan kopplas om till halterneck eller crossback. Passar bra till baraxlade plagg då BH:n har en sillikonkant som gör att den sitter säkert även när du tar av de löstagbara axelbanden. 

Push-up BH
En push-up BH är en skön BH med fyllig vaddering som lyfter från sidan och snett uppåt inåt. Den framhäver bysten och ger en accentuerad klyfta. Passar bra under plagg med generös ringning.
Shoppa Push-up BH

Minimizer BH
En skön, ovadderad BH som ger stöd och formar bysten så att den känns och upplevs mindre. Finns i flera olika modeller, med eller utan bygel och med bredare axelband för att ge maximalt stöd även för en större byst. 
Se våra Minimizer BH

Bygel-BH
Klassisk bygelbh som ger en naturlig form. Bygelbh:ar är bekväma att bära och ger bysten ett bra stöd.
Shoppa Bygel-BH

Strapless BH
BH med avtagbara band, perfekt om du ska bära plagg där du inte vill att BH-banden ska synas. En strapless BH formar och lyfter bysten underifrån. Passar fint under tunna plagg.

Shoppa Strapless

BH utan bygel
En följsam modell utan byglar i mjuka, sköna material som formar sig efter din kropp och ger en naturlig och bekväm känsla. Shoppa BH utan bygel

T-shirt BH
En klassiker i underklädeslådan som jämnar ut, formar och ger stöd åt bysten med en lätt och skön vaddering. Passar perfekt under figurnära plagg. 
Shoppa T-shirt BH

Soft BH
En soft bra är bygellös BH som är skön att bära och ger ett lätt stöd och en naturlig form.

Shoppa Soft BH

Plunge BH
En bh med djup V-skärning mellan brösten som ger en fin klyfta och ett lyft. Kuporna är ofta vadderade, med eller utan bygel. Passar under plagg med djup urringning.

Sport BH
Vid träning rör sig även brösten och det är viktigt med ett bra stöd. En bra sport-bh reducerar rörelserna med över 70%. Shoppa sport BH

Hur ska en BH sitta – egentligen?

Eftersom majoriteten använder fel storlek på sin BH utan att veta om det börjar vi med att reda ut hur det känns att bära en BH som sitter rätt. Här är några aspekter du bör väga in när du funderar på att köpa en ny BH:

1. Ryggband

Ryggbandet är viktigt och ska sitta rakt över ryggen. Om bandet åker upp mellan skulderbladen är BH:n antagligen för stor, prova en BH med mindre omfångsstorlek.

2. Kupa

Kuporna ska vara välfyllda utan att bysten putar över eller att BH-kanten skär in i huden.

3. Axelband

Axelbanden ska inte ensamma hålla upp bysten. Ryggbandet under bysten ska bära upp 80 procent av tyngden. Prova din BH genom att ta ner axelbanden helt, sitter den fortfarande på plats är du på rätt väg. Tänk också på att justera axelbanden så att de aldrig skär in i axlarna.

4. Byglar

Byglarna ska gå runtom brösten, de ska lyfta och stödja utan att nypas eller skära in i huden. Samtliga byglar, hakor och hyskor är nickelfria

5. Mittdel

Mittdelen av BH:n mellan brösten ska alltid vila plant mot huden, även om du lyfter armarna över huvudet.

Fråga: Byglarna trycker in i huden?
Svar: Välj en större kupstorlek så att byglarna ligger skönt mot huden och inte skär in. 

Ta hand om din BH på rätt sätt

Tvätta rätt:

Knäpp hakorna på BH-bandet innan du lägger din BH i tvättpåsen så att de inte fastnar i andra plagg. Tvätta underkläderna i kallt vatten och separera alltid mörka och ljusa plagg. Torktumla aldrig ömtåliga underkläder, låt de hellre lufttorka på en plan yta. Tvätta alltid dina underkläder och ömtåliga nattkläder i en tvättpåse för att skydda dem.

Förvara rätt:

Lägg dina BH:ar så att kuporna behåller sin form. Knäpp hakorna på BH-banden så att de inte fastnar i någon delikat spets eller något annat i din underklädeslåda.

FAQ snabba BH-lösningar:

Fråga: BH-bandet känns bra men kupan känns som fel storlek? 
Svar: 
Välj en mindre eller större kupa, men behåll samma band-storlek.

Fråga: Kupan känns bra men BH-bandet känns för stort/litet?
Svar: 
Välj en annan storlek på bandet och beroende på om du går upp eller ner i storlek byter du även kupstorlek. Om du väljer ett band i större storlek bör du välja en kupa i mindre storlek och vice versa. Kupstorleken kommer då fortsätta att sitta bra. Exempelvis är en B-kupa i bandstorlek 75 lika stor som en C-kupa i storlek 70.  

Fråga: BH-bandet åker upp för högt på ryggen?
Svar: Kolla först så att dina band inte sitter för tajt åtdragna. Släpp ner banden så att bandet på ryggen sitter på samma nivå som bandet under bysten.

Fråga: BH-banden faller ner på axlarna? 
Svar: Se till att banden är tillräckligt spända. Känn sedan efter om bandet sitter tätt mot ryggen som det ska. Om du har ett för stort band kan axelbanden hamna för långt ut på axlarna och falla ner.

Fråga: Bysten sväller ut över kuporna?
Svar: Välj en BH med större kupstorlek.

Fråga: Bysten sväller ut under kuporna?
Svar: Välj en BH med mindre omkrets i ryggbandet.

Fråga: Kuporna glipar och det blir ett glapp in till bysten? 
Svar: Välj en mindre kupstorlek tills du hittar en storlek där kuporna ligger tätt mot bysten.